Сурдуличка школа обележила 65 година постојања

Свечано обележавање 65-ог рођендана Основне школе “Јован Јовановић Змај” у Сурдулици почело је Нушићевом представом “Госпођа Министарка” у извођењу ученика школе, а крунисано Свечаном академијом у сурдуличком Културном центру.

Ова школа једна је од најстаријих у Сурдулици, а поред матичне, обухвата и четворогодишњу школу у Масурици.

У част великог јубилеја током претходне недеље, сви запослени у школи и њихови гости, као и грађани Сурдулице могли су да уживају у богатом културно-уметничком програму – кажу из школе.

 

Иначе, ова школа има врло богату историјску прошлост која досеже до времена када су ти крајеви били под влашћу Турака. Далеке школске 1878/79. године уписано је 43 ученика, а први учитељ био је Ђура Јанковић. Школа је била трећеразредна. Као зграда школе послужио је пространи турски спахијски двор, ограђен зидом који се налазио на месту где је данас зграда Општинског суда и СУП-а Сурдулице. Касније прелази у четрвороразредну школу.

 

Школа је 1948. године премештена у две наменске бараке које је изградила ,,Хидроградња“ у садашњој Улици Војводе Мишића.

У жељи да будућим генерацијама обезбеде што боље услове за стицање знања и даље школовање, грађани Сурдулице добровољним прилозима, радним акцијама и уз помоћ друштвено-политичких и радних организација подигли су и опремили нову школску зграду која је почела са радом 1954. године. Тако је четвороразредна школа претворена у осморазредну, а 1954. година бележи се као почетак рада садашње школе.

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Surdulicka-skola-obelezila-65-godina-postojanja.sr.html