ИНТЕРВЈУ Министар Новица Тончев: Вратићемо углед СПС

ИВИЦА Дачић је довољно искусан да препозна шта је у овом тренутку најбоље за партију и све њене чланове и присталице. Оно на шта свако од нас мора да се фокусира јесте шта је то што у личном осећању, мишљењу и деловању може да промени како би у данима који долазе могао да буде бољи и успешнији.

Овако Новица Тончев, дугогодишњи функционер СПС са снажном базом на југу Србије и нови министар без портфеља, коментарише спекулације да је место у Влади добио јер је Дачић желео да предупреди евентуалну побуну у странци због чињенице да су социјалисти у новој влади добили мање места него у претходној.

Његов избор за многе је био изненађење, не само због тога што су га медији означавали као некога ко би могао да доведе у питање Дачићево лидерство или чак да формира нову странку, већ и због његовог традиционално лошег односа са напредњацима. Коментаришући ову ситуацију Тончев каже:

– Последњи избори су јасан показатељ где се тренутно СПС налази и којим капацитетима у људима располаже. О томе колико је који социјалиста спреман да уради за партију и колико је ко био ангажован у раду на терену, говоре сами резултати. Верујем да ће нас све ово мотивисати да повратимо углед и достојанство какво СПС заслужује. Као најпостојанија странка на овим просторима са непроцењивим искуством кроз турбулентну политичку историју Србије последње три деценије, са новим младим људима и мудрим старијим колегама СПС мора да буде неопходан политички субјект који активно учествује у извршној власти.

* Често сте улазили у политичке сукобе са напредњацима. Да ли ће то представљати препреку за вашу сарадњу са министрима из СНС?

– Често сам имао потребу да браним истину и правду у Сурдулици. Социјалистичка идеја којој припадам ми не дозвољава да не реагујем на било коју неправду која се дешава људима у Сурдулици или на било ком другом месту. На последњој седници Скупштине општине Сурдулица позвао сам на заједнички рад СПС и СНС одборника, занемаривање различитости, а истицање јединства у борби за бољи и квалитетнији живот свих грађана и Сурдулице и читаве Србије. То што сам део тима Владе ме само више обавезује да бринем и заштитим сваког човека који је из неког разлога угрожен и не може сам да се бори. Влада је као добра репрезентација, скуп различитих појединаца ангажованих на различитим позицијама на којима могу да дају највише од себе и на крају заједно победе. Повезаност, разумевање и међусобна помоћ се подразумевају.

* Да ли ће, с обзиром на ваш улазак у Владу, односи напредњака и социјалиста у Сурдулици и другим општинама на југу земље бити бољи него до сада?

– Мислим да нас је ова година научила много чему, а нарочито стрпљењу и разумевању. Без обзира о којој се политичкој опцији или уверењу ради, верујем да смо сви свесни изазовног времена у којем се као народ и земља налазимо. Постоје теме у којима се не могу правити компромиси и где нема простора за калкулацију и надмудривање. Развој и напредак Србије као главни задатак Владе и боља и сигурнија Србија за све њене грађане је циљ који мора да буде испред свих личних потреба и амбиција. Југ Србије би требало да буде поносан јер након много година има министра у Влади. Када узмемо у обзир да сам задужен за унапређење развоја недовољно развијених општина, а то је нажалост прва асоцијација на општине на југу, мислим да је више разлога за заједнички рад на унапређењу сваког аспекта живота људи са југа него инсистирање на неслагању. Уверен сам да у наредним годинама југ земље може бити носилац економског и привредног развоја.

* Који су вам основни циљеви на новој функцији?

– Основни циљ Владе јесте смањење броја неразвијених општина. Мој кабинет и ја смо већ кренули са анализом тренутне ситуације и идентификовањем проблема и потреба, а наш главни задатак је пружање подршке у њиховом сагледавању и решавању како бисмо их оспособили за квалитетно и ефикасно функционисање.

https://www.novosti.rs/vesti/politika/938546/intervju-ministar-novica-toncev-vraticemo-ugled-sps